Udržitelnost

LÉTO V (ZELENÉM) PARKU!
Vždy jsme si v rámci festivalu Rock for People zakládali na maximálně zodpovědném přístupu k životnímu prostředí. A dařilo se – i díky vám! Pyšníme se hned několika oceněními Čistý festival. Letos ale zařazujeme vyšší rychlostní stupeň. A na podzim zveřejníme revoluční plán klimatické neutrality pro celý areál.
ODPADY
S postupným plněním začínáme už na sérii koncertů Léto v parku. A v oblasti, která nás vždy šlechtila – odpadech. Jasně, že nejlepší odpady jsou ty, které vůbec nevzniknou (proto zálohujeme kelímky). Ale stejně vznikají. Takže jsme ve spolupráci s Hradeckými službami a.s. (díky!) rozšířili sběrná místa.
Pro vás, návštěvníky, platí následující rozdělení popelnic:
• Plast
• PET (lahve)
• Hliník (plechovky)
• Papír
• Směsný odpad (i zbytky jídla)
• Nádobí (kompostovatelné tácky, příbory a misky)
Další odpady důsledně separujeme v gastro-zónách nebo v produkci. Soustředíme se na Tetra Pak, oleje, sklo, bioodpad… Takže jsme v tom všichni společně!
Abychom vás ještě více namotivovali, dodáme, že naprostá většina roztříděného a pročištěného odpadu skončí v místních provozech – například v kompostárně v areálu letiště nebo v bioplynové stanici v Rybitví.
A snad ještě jeden motivátor: v roce 2019 jsme společně na Rock for People vytřídili celkem 5,54 tun odpadu:
• 3,3 tuny plastů
• 1,54 tuny papíru
• 0,42 tuny skla
• 0,28 tuny kovu
S publikem, jaké jste vy, se nám vysoké cíle stanovují snáze. Takže předem děkujeme za jejich plnění. Výsledkem bude ještě zelenější Park!
V areálu nyní třídíme těchto 6 druhů odpadů. ▼▼▼






GASTRO (r)evoluce…
…nejen v rámci série koncertů Léto v parku
Láska prochází žaludkem. I ta k naší planetě, přírodě, lidem. Každý rok pečlivě vybíráme bistra, stánky, kavárny a mobilní kuchyně, které na Rock for People, sérii koncertů Léto v parku nebo dalších koncertech se svou nabídkou vystoupí. Vedle pestrosti, kvality surovin a skvělého servisu, budou do výběru stále více vstupovat další klíčové parametry, jako je lokálnost, snižování uhlíkové stopy a bio kvalita. A zároveň šetrnost a postupný přechod na bezodpadový model. Nebude to hned, ale máme cíl, plán a v tomto případě můžeme naznačovat!
Buďte součástí naší (r)evoluce – svými objednávkami, zpětnou vazbou a podílení se na třídění odpadu.
Pokud nemáte čas číst:
Rozšiřujeme nabídku bezmasých a rostlinných jídel. Zvyšujeme podíl lokálních dodavatelů z regionu. Preferujeme české suroviny před dovozovými. Do zálohovaných Knicknack kelímků dostanete pivo i limo. Jídlo do kompostovatelného nádobí. Třídíme v rámci areálu, gastro provozu, kempu a zázemí areálu 13 typů odpadu.
Pokud chcete znát detaily:
1/ Rozšiřujeme nabídku bezmasých a rostlinných jídel.
Za produkcí masa stojí velká spotřeba vody, energií a produkce skleníkových plynů. Také problematika odlesňování, aby bylo možné pěstovat krmné plodiny pro hospodářská zvířata. Klimatická stopa produkce rostlin je nižní (pokud k nám neletí přes půl zeměkoule). Například místo pěstování sóji, která projde žaludky krav, může sója být přímo určená pro lidi bez zvířecího mezistupně. Proto pro snižování klimatické stopy budeme rozšiřovat nabídku bezmasých a rostlinných jídel a nápojů. Pomáhat nám ke snižování můžete svým výběrem i vy!
2/ Zvyšujeme podíl lokálních dodavatelů z regionu.
Navázali jsme spolupráci s gastro provozovateli z Hradce Králové a okolí. Chceme oslovit také pěstitele, farmářky, ovocnáře, chovatele z regionu a postupně minimalizovat transport surovin a potravin.
3/ Preferujeme české suroviny před dovozovými.
Chceme podporovat české producenty. Proto v nabídce najdete spíše mrkev než avokádo. Raději českého vepře než argentinského býčka. Slunečnicový olej než palmový z plantáží v Indonésii.
4/ Do zálohovaných Knicknack kelímků dostanete pivo i limo.
Na vratné a zálohované kelímky v designu Rock for People jste už zvyklí. Budou fungovat i rámci koncertů Léto v parku. Nechat si do nich načepovat můžete nejen pivo, ale také limo. Na dalším rozšíření o nádoby na teplé nápoje nebo míchané drinky budeme pracovat.
5/ Jídlo do kompostovatelného nádobí.
Jednorázovým plastům odzvonilo. Trvá, než se rozloží. Obvykle se nedají recyklovat. A navíc už jsou i zakázané. V ČR i v EU. Proto dobroty z grilů a pánví dostanete na kompostovatelné nádobí. Prosíme, vytřiďte ho následně do patřičného koše. Zbytky jídla patří do směsného odpadu.
6/ Třídíme v rámci areálu, gastro provozu, kempu a zázemí areálu 13 typů odpadu.
Třídím, třídíš, třídíme. Už několik let ve festivalovém areálu najdete třídící hnízda. Letos jdeme dál – nejen v areálu, ale také v zázemí a v kempech.